HATIRLATMA:
Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Kontrolüne Tabi Belirli Ürünlerin Girişine Yetkili Gümrük İdareleri İle Resmi Kontrollerini Yapmaya Yetkili İl Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüklerinin Belirlenmesine Dair Tebliğ (05.10.2013 tarih ve 28786 sayılı R.G.)
Madde-3 - (3) (Değişik:RG-4/4/2014-28962): Zirai karantina kontrolüne tabi tohum, fide, fidan ve çiçek soğanları gibi çoğaltım materyalinin Türkiye Gümrük Bölgesine girişi ek-3'te yer alan listede belirtilen gümrük idarelerinden gerçekleştirilir. Ancak, giriş gümrük idarelerinde resmi kontrolleri tamamlanamayan çoğaltım materyalinin ek-3'te yer alan listede belirtilen diğer yetkili gümrük idarelerine veya Ankara, Sakarya, Yalova ve İstanbul'daki diğer gümrük idarelerine transit edilerek resmi kontrolleri gerçekleştirilir.
Ek-3 (Üretim Materyalleri ithalatına yetkili kapıların bulunduğu iller) : Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir, Mersin, Samsun, Trabzon.
A- MÜRACAT
1- Müracaat Dilekçesi (Asıl)
2- Bitki Sağlık veya Re-eksport Bitki Sağlık Sertifikası (Asıl)
3- Ön İzin Belgesi
4- Analiz belgeleri
5- Özet Beyan
6- Fatura
7- Uluslar Arası Geçerliliği Olan Bir Taşıma Belgesi
8- Vekâletname (Müdürlüğe ilk defa müracaat eden firmalar için)
B- KONTROLLER
1-Belge kontrolü,
2-Beyan kontrolü,
3-Bitki sağlığı kontrolü.
1-Belge Kontrolü: bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelere ait başvuru formu (müracaat dilekçesi) ekinde bulunması gereken belgelerin, tam ve usulüne uygun tanzim edilip edilmediğinin kontrolüdür (Bu belgeler ürün ve ülkelere göre değişir).
a) Yasaklı ve kısıtlama getirilmiş ürünler olmamalı
b) Belgeler tam ve usulüne uygun olarak düzenlenmiş olmalı
c) Kabul edilemez belgeler içermemeli,
2- Beyan Kontrolü: Müracaat dilekçesi ekinde ibraz edilen belgelerin bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeler ile uyumlu olup olmadığının kontrolüdür. Gerektiği hallerde ilave belgeye ihtiyaç duyulabilir
3- Bitki Sağlığı Kontrolü: Belge ve beyan kontrollerinin tamamlanmasından sonra; bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin, ambalajlarının ve gerektiğinde nakil araçlarının karantinaya tabi zararlı organizmalardan arî olup olmadığı ve özel şartları taşıyıp taşımadığının tespiti için yapılan resmî kontroldür
a) Bitki sağlığı kontrolleri sonucunda; gözle yapılan kontrollerin ve analizlerle yapılan kontrollerin tamamı uygun olmalıdır.
b) Ülke veya ürüne göre değişen özel şartların tamamı sağlanmalıdır.
c) Ürünü taşıyan ahşap ambalaj malzemeleri ISPM-15 logosu taşımalıdır.
d) Taşıma araçları, bitki sağlığı açısından uygun ve temiz olmalıdır.