Zirai mücadele teşkilatında görevlendirilmiş; belli bir eğitimden geçerek zirai karantina mevzuatı ve teknik bilgilerle donatılmış; kanun, tüzük ve yönetmeliklere uygun olarak dış karantina çalışmalarını yürüten belgeli teknik elemana zirai karantina inspektörü denmektedir. Zirai karantina inspektörleri modem ulaşım araçları nedeniyle uzak mesafelerden dahi bir iki saat içinde gelebilecek tehlikeli ve zararlılar gerçeği karşısında bu tehlikeye karşı canlı bir engel teşkil etmektedirler. Bu elemanlar görev ve sorumluluklarını bilen kişilerden seçilmektedir. Bunun için de zirai karantina mevzuatlarını tam olarak bildikleri gibi Genel Entomoloji, Genel Fitopatoloji ve bunlarla ilgili bilim kollarına da tam olarak vakıftırlar.
Zirai Karantina İnspektörünün YetkileriYukarıda kısaca vasıfları bildirilen zirai karantina inspektörünün yetkilerinden en önemlileri aşağıda özetlenmiştir.
- Yurda tehlikeli hastalık ve böceklerin girmesini önlemek için dış ülkelerden gelen bitki ve bitkisel ürünlerin girişini tehdit veya men edebilme,
- İhraç ürünleri için gerekli muayeneleri yapma ve bitki sağlık sertifikası düzenlemek,
- İthal edilecek bitkisel ürünlerin muayenesini yapmak ve temizliğimi yaptırmak,
İnspektörler; 5996 sayılı kanunda yazılı zirai karantinayı kapsayan görevleri yapmak için her türlü resmi ve özel nakil vasıtalarını (Kara, hava, deniz) ve hatta transit geçen vasıtaları dahi kontrole yetkilidirler. Bitki yetiştirilen, saklanan, bulundurulan, satılan veya işlenen yerlere gerektiğinde kontrol amacıyla girebilirler.
Bu kapsamda Kurumumuzda 28 inspektör mesai kavramı gözetilmeksizin görev yapmaktadır.