Dünya tarımında bilimsel ve teknik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan yeni eğilimlerle üstün fiziksel ve biyolojik özelliklere sahip ürün arayışı, bitkisel materyalin ülke içerisinde olduğu gibi ülkeler arasında da sirkülasyonunu sağlamaktadır. İthalat ve ihracattaki bu önemli gelişmeler birtakım avantajlar yanında çeşitli hastalık ve zararlı problemlerinin zaman zaman gündeme gelmesine neden olmaktadır. Bu sorunlarla karşılaşılmaması için hastalık ve zararlı etmenlerinin hızlı, kesin ve doğru olarak teşhis edilmesi son derece önem taşımaktadır. Bu amaçla bazı Zirai Karantina Müdürlükleri bünyesinde analiz laboratuvarları kurulmuştur.
Avrupa Birliği uyum çalışmaları içerisinde sürdürülen " Twinning " projesi kapsamında, belirlenen Zirai Karantina Müdürlüklerinde laboratuvar kurulması için gerekli olan altyapılar 2003 yılında hazırlanmış olup Müdürlüğümüz bünyesinde faaliyet gösteren laboratuvarlarımız ise aynı proje kapsamında 2005 yılında kurulmuştur.
İthal ve ihraç edilecek her türlü üretim materyali bitkisel ürünlerin analizleri ülkelerin "Bitki Karantinası Yönetmeliğine" dâhil olan zararlı patojenler açısından laboratuvarımızda kontrole tabi tutulmaktadır. Laboratuvarımızda dünya standartlarına sahip cihaz, alet-ekipman ve test yöntemleriyle çalışmalar yapılmaktadır. Bünyesinde;
Laboratuvarları bulunmaktadır.
Laboratuvarlarımızda;
1 Bakteriyoloji Uzmanı
3 Viroloji Uzmanı
2 Mikoloji Uzmanı
1 Nematoloji Uzmanı
2 Entomoloji Uzmanı
1 Kimyager
7 Laborant personel görev yapmaktadır.